Samenwerken kan toch zo veel verrijkender zijn?

Vorige week voerde ik een gesprek met een jonge vakgenote. Ik schat in: een jaar of acht-negenentwintig en nu werkend bij een W&S bureau. Ik was met haar in contact gekomen via iemand uit mijn netwerk, die wist dat ik zin heb in een interim-opdracht waarmee ik enerzijds van betekenis ben voor mijn opdrachtgever en waarmee ik anderzijds de doorontwikkeling van Succesvol HR in kan zetten. Mogelijk konden wij iets voor elkaar betekenen en zo raakten wij “connected”.

En eigenlijk direct vertelde ze dat ze afgeknapt was op het P&O vak. Haar eerste ervaring was een energie-slurpende geweest: weinig connectie met de business, veel uitvoering van regelingen en als het met medewerkers niet goed ging, voerde zij het gesprek zonder dat de leidinggevende daarbij was. Het voelde voor haar echt alsof de P&O-afdeling het afvalputje was.

Ik vroeg erop door en vertelde dat ik deze beleving veel tegenkom tijdens het uitvoeren van interim-opdrachten. Jammer…. Want het kan zó anders, is mijn ervaring. Verderop in dit blog een viertal opties met een aantal vragen en opmerkingen die manager en HR-professional verder helpen met meer energie samen te werken.

De kleurenmodellen en drijfveren

De meesten van ons kennen denk ik de diverse kleurenmodellen. Ik wil het hier kort houden en jullie vooral inspireren om meer plezier en effectiviteit uit samenwerken te halen. Dus ik ga niet diep op de theorie achter die modellen in.

Als het over samenwerken gaat, wil niemand het gevoel hebben “een afvalputje” te zijn. Het antwoord op de vraag over wat je wél wilt, gaat over drijfveren, belangen en behoeften. En die verschillen per persoon en worden mogelijk ook nog gevoed door de verschillende rollen en resultaatverplichtingen die je als collega’s in een organisatie kunt hebben.

Maar over drijfveren, belangen en behoeften zijn we maar zelden in gesprek heb ik de afgelopen 20 jaar gemerkt. En ik schrijf het vaker:

97% van onze reacties in communicatie is gebaseerd op een eerdere ervaring waarvan we ons vaak niet bewust zijn.

97% is heel veel. Naast dat onze communicatie snel gaat, waardoor we niet na kunnen gaan wat ons nu écht drijft om te-zeggen-wat-we-zeggen, kennen we onze drijfveren vaak ook niet heel goed. Zeker niet in situaties die we als lastig ervaren. En wat je niet weet, kun je ook niet in gesprek brengen. De kleurenmodellen kunnen ons helpen daar zicht op te krijgen. In situaties waar het niet lekker loopt, en je krijgt de vinger niet op de zere plek waarom het niet lukt, zal je met elkaar in gesprek “moeten” op het niveau van drijfveren, behoeften en belangen.

In hele grote lijnen hieronder de kleuren:

Hoe raak je nu op een dieper niveau in gesprek met die ander?

Als ik uitga van bovengenoemd kwadrant dan is (denk ik) mijn geluk dat ik als HR-professional het rode en gele heb, wat veel managers en ondernemers ook hebben . Daarmee sluit ik makkelijk aan en kan ik makkelijk meevoelen als een manager bijvoorbeeld “kramp” ervaart op het niet of moeilijk halen van een resultaat. Want als ik me daarin verplaats kan ik me zo maar voorstellen hoe vervelend dat is. Dan denk ik: ja ja de regels – dat zal wel, ik schakel mijn “gele kwaliteiten” bij en verzin een strategie naar de oplossing, dat gebeurt “als vanzelf”; Ik vind het dan vervolgens fijn dat ik terug kan vallen op iemand met wie ik kan sparren over de regels. Want ik vind het tegelijkertijd wel belangrijk dat we conform de afspraken handelen die gelden en geen ongelijkheid krijgen tussen medewerkers onderling (want dat beïnvloedt het eindresultaat – dan zit ik in het rode kwadrant hierboven). Tegelijkertijd kom ik daarmee wel tegemoet aan collega’s die meer regel- en relatiegericht zijn. En dat gaat automatisch maar vanuit een andere drijfveer.

En dat kun jij ook!


HR-professional: als jij het afvalputje voelt, kies dan welk van de 4 opties hieronder op jou het meest van toepassing is en ga aan de slag met wat er onder staat:
Manager: als jij het gevoel hebt, niet zo veel te hebben aan HR, kies dan één van de volgende 4 opties welke op jou het meest van toepassing is en experimenteer met de suggesties eronder:

1. Als je zelf regels en procedures belangrijk vindt:
[

Hoe houd je de vaart erin zodat het niet remmend werkt. In welke gevallen vind je snelheid zelf belangrijk? Die snelheid wil de resultaatgerichte collega ook!

[

Wanneer vind jij zelf dat regels de grens van de mensgerichtheid overschrijden? Dat respect en rekening-houden-met, vindt de collega met mensgerichte drijfveer belangrijk!

[

Wat was de laatste keer dat je heerlijk aan het fantaseren was over de toekomst, over je dromen, wat je zou willen. Welk gevoel had je toen? Dat is de beleving van de visionair.

2. Als jij het type mens bent dat het meeste plezier uit een goede relatie haalt:
[

In welke situaties vind jij dat er regels moeten zijn om dingen goed te regelen? Dat vindt jouw collega die graag regels en procedures opstelt en handhaaft ook; en kun je dus met hem of haar “connecten”.

[

Welke situatie kun jij je herinneren waarin je ervaarde dat een snel resultaat op een mensgerichte situatie plaatsvond? Stel dat je nu in een situatie bent waarin je vindt dat die ander veel te snel gaat; welke ideeën heb je zodat het én snel én mensgericht is?

[

En wat was voor jóu de laatste keer dat je heerlijk aan het fantaseren was over de toekomst, over je dromen, wat je zou willen. Welk gevoel had je toen? Dat is de beleving van de visionair.

3. Jij bent degene die het liefst dagelijks en snel resultaten behaalt:
[

Jij wilt toch ook dat de zaken goed geregeld zijn en dat je niet achteraf terug moet komen op zaken of de uitvoering stagneert? Jouw collega die regels en procedures belangrijk vindt, kan jouw vast helpen. Daag hem of haar uit te kijken hoe iets wél mogelijk is!

[

Wanneer voelde jij jezelf gepasseerd door een ander? Denk daar even aan voordat je aan het implementeren slaat! Dat doet jouw collega met de mensgerichte drijfveer goed!

[

Wanneer vond jij het heerlijk om nog eens even door te filosoferen over die droom die jij had. Haal dat gevoel terug en ga dan met de visionair in gesprek. Vraag hem of haar hoe belangrijk het voor hem of haar is om de dromen te realiseren? En stel de vraag wat wil hij of zij van jou wil horen en zeg dat je het zelf fijn zou vinden als je kunt concretiseren.

4. Jij bent op je best wanneer je een plan of strategie mag verzinnen:
[

Herinner jij je die reclame van de paarse krokodil in dat zwembad? Jouw collega die de regels en de procedures wil bewaken is misschien wel bang dat hij of zij het niet goed doet. Vertel hem of haar waar je van droomt en vraag hem of haar waar je rekening mee moet houden en wat hij of zij zou doen als zij die droom hadden.

[

Vraag aan je resultaatgerichte collega welke stappen je zou kunnen zetten om tot realisatie te komen?

[

Wanneer vind jij het plezierig om ergens betrokken bij te zijn? Dat geldt ook voor de collega bij wie de relatie- en mensgerichtheid een belangrijke drijfveer is. Ja – dat zou kunnen lijken dat je af moet stappen van je visie, dat is maar de vraag; bovendien ben jij je toch nog aan het oriënteren….

Het zijn een aantal suggesties om de verbinding met de ander te maken en met meer energie samen te werken.

Volgens Jung (Zwitsers psychiater en psycholoog en grondlegger van de analytische psychologie) hebben we alle vier de elementen in ons. En als het goed is, heb je dat ook ontdekt toen je bovengenoemde vragen en opmerkingen doornam. Jung beschouwt het als de persoonlijke ontwikkelingen in een mensenleven om alle 4 elementen (kwaliteiten) in te kunnen zetten!

29 januari as. start er weer een training voor HR professionals en operationeel managers. Daarbij zal volop aandacht geschonken worden aan welk gedrag nodig is om te komen tot het realiseren van je doelen, wat dat van jou zelf vraagt en wie je daarbij nodig hebt. En uiteraard hoe je het gesprek hierover aan kunt gaan. Een mooie training waarbij je een persoonlijke coach hebt en afrondt met een concreet resultaat: een stappenplan, projectplan, team- of jaarplan zodat je gericht aan de slag kunt!

Ontdek hoe jij met een stevige onderstroom tóch je organisatiedoelen bereikt!

Energieleks, “afspraak-is-afspraak” is niet meer aan de orde en je onderbuik zegt iets heel anders dan hoe de werkelijkheid eruit lijkt zien. Je resultaten blijven achter! Wanneer dit aan de orde is, heeft dat eigenlijk altijd te maken met dat wat niet (meer) besproken wordt maar wat vólop meedoet in de samenwerking. Dat is onderstroom! Hoe je dat aanpakt, lees je in mijn nieuwste gratis e-book!